Най-голямата търговска сделка в света влиза в сила през януари

Най-голямата търговска сделка в света влиза в сила през януари

Най-голямата търговска сделка в света, която включва Китай, но не и САЩ, ще влезе в сила през януари, предаде Си Ен Би Си.

Дотук се стигна, след като Австралия и Нова Зеландия подписаха споразумението за „Регионално всеобхватно икономическо партньорство“ (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP), което покрива пазар от 2,2 млрд. души, който има брутен вътрешен продукт от 26,2%. Това се равнява на около 30% от световното население и сходен дял от глобалната икономика. Новият търговски блок има по-голям икономически мащаб от споразумението за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада (USMCA) и от Европейският съюз.

Споразумението бе представено миналата година, като то включва десетте членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) – Индонезия, Тайланд, Сингапур, Малайзия, Филипините, Виетнам, Бруней, Камбоджа, Лаос и Мианмар, както и петте най-големи търговски партньори на общността, а именно Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

От Австралия заявиха, че ратификацията на договора от страната, заедно с тази от Нова Зеландия, са проправили пътя за влизане в сила на споразумението от 1 януари 2022 г. Според предварителното споразумение RCEP влиза в сила 60 дни, след като поне шест страни от ASEAN и три държави извън групата го ратифицират.

Тази бройка вече е постигната, тъй като по-рано сделката бе ратифицирана от Виетнам, Бруней, Камбоджа, Лаос, Сингапур и Тайланд, както и от Китай и Япония.

Макар че анализаторите изразяват разнопосочни позиции относно ползите от сделката и времето, нужно за пълното и разгръщане, тя се счита за сериозна геополитическа победа за Китай в момент, в който влиянието на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион намалява.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ