Netflix пуска видеоигри за първи път. Накъде върви пазарът с абонаментите?

Netflix пуска видеоигри за първи път. Накъде върви пазарът с абонаментите?

За първи път платформата за филми и сериали Netflix пуска видеоигри, в опит да се заяви на този силно конкурентен пазар.

В своя публикация от екипа на стрийминг услугата съобщават, че лансират пет видеоигри, които към момента са достъпни единствено за потребителите със смарт устройства, базирани на операционната система Android.

След актуализация на приложението на Netflix потребителите ще получат достъп до Stranger Things: 1984, Stranger Things 3: The Game, Shooting Hoops, Card Blast и Teeter Up. Игрите са на различни разработчици, някои от които работят и по проекти в абонаментната гейминг услуга на Apple, известна като Apple Arcade.

[[{"fid":"383072","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":540,"width":960,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Източник: Netflix

Те ще бъдат достъпни и в офлайн режим като ще бъдат ограничени за деца в случаите, в които потребителите предварително са заключили акаунтите си с PIN код.

Към момента Netflix не предвижда нещо, на което Apple и Google силно разчитат – покупките на допълнителни екстри директно в самите приложения.

Бъдещето на индустрията

Опитът на Netflix да се разшири към нов тип абонаменти, за да грабне „парче от пая“ е показателен за това колко надеждна е стратегията за игри с абонаментен достъп.

Според анализ на Statista именно те са един от най-бързо развиващите се сегменти през последните години. Очаква се тази година приходите от услуги като PlayStation Plus на Sony, Xbox Game Pass на Microsoft и Apple Arcade да достигнат около 7.5 млрд. долара. В периода до 2025-а се предвижда достигане на двуцифрен годишен темп на растеж.

3 различни абонамента за игри

В свое мащабно проучване сред над 13 хил. души от 17 държави от края на 2020 г. консултантската фирма Simon-Kucher установява, че 35% от респондентите имат абонамент за игри, като сред тези потребители 9% са се абонирали за няколко различни услуги, а други 71% имат интереса да го направят. Едва 20% от хората се задоволяват само с един абонамент.

[[{"fid":"383070","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":380,"width":840,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Източник: Simon-Kucher

От Simon-Kucher обособяват три вида абонаменти за игри:

  • Абонамент само за една игра;
  • Абонамент за онлайн услуги на игрова конзола (PlayStation или Xbox например);
  • Абонамент за платформа, която предлага игри от различни разработчици (Apple Arcade или Microsoft Game Pass).

Към момента, изглежда, Netflix Games се причислява към третия вид, в който не разчита на снабдяването на потребителите с физически устройства по модела на Microsoft и Sony. В момента обаче това пречи за доставянето на изживяване на голям екран, но повечето хора така или иначе не го търсят често. Според проучване на Statista от първото тримесечие на 2021 г. 70% от потребителите играят игри на смартфона си, докато вторите най-използвани устройства са десктоп компютрите и лаптопите – 40.1%. Вероятно това е и една от причините Netflix да се фокусира върху устройствата с по-малки дисплеи.

Стрийминг платформата има и допълнително предимство пред конкуренцията, свързано със създаването на ексклузивни игри по образите от хитовите си сериали като Stranger Things, на който залага още с лансирането на Netflix Games. Дали това може да е наистина печелившо тепърва ще става ясно.