Новите безработни са повече от наетите на работа за 17 поредна седмица

Новите безработни са повече от наетите на работа за 17 поредна седмица

Новите безработни са повече от наетите на работа за 17 поредна седмица

Новорегистрираните безработни са повече от постъпилите на работа през последната 1 седмица – от 11 до 17 октомври.  

Новите безработни са 5300. Тези, които са се регистрирали, че започват нова работа са 3460 души.

Това показват данните на НСИ от наблюдението на пазара на труда и предварителните данни на Агенцията по заетостта – „Новорегистрирани безработни в бюрата по труда и постъпили на работа по области и по седмици“.

Това е 17-тата поредна седмица, в която новите безработни са повече от новите заети. Тенденцията започна в края на месец юни, когато приключи периода на набиране на работна ръка за туристическата индустрия. Преди това от началото на април 11 седмици поред новите заети бяха повече от новите безработни в рамките на съответните седмици.

[[{"fid":"382357","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":720,"width":1280,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Наблюдението сочи, че седмица по рано, от 4 до 10 октомври, новорегистрираните в цялата страна са почти двойно повече от започналите работа. От края на декември 2020 година до момента новорегистрираните безработни са малко над 222 хиляди души, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда са 190 хиляди души.

До средата на 2021 г. беше налице благоприятна тенденция с превес на започналите работа спрямо записаните в бюрата по труда безработни, но тази тенденция се обърна през юли.

През септември нивото на безработица у нас продължи да се понижава, достигайки нова рекордно ниска стойност от 4,7%. Понижението спрямо август беше с 0,2 процентни пункта, а спадът на годишна база бе с 2,5 процентни пункта (от 7,2% през септември 2020 г.).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ