Обама блокира Тръмп за бъдещите петролни сондажи в Арктика и Атлантическия океан

Обама блокира Тръмп за бъдещите петролни сондажи в Арктика и Атлантическия океан

Обама блокира Тръмп за бъдещите петролни сондажи в Арктика и Атлантическия океан

Американският президент Барак Обама наложи постоянна забрана за петролни сондажи в обширни зони в Северния ледовит океан и в Атлантическия океан.

Само след месец в Белия дом влиза следващият президент Доналд Тръмп, противник на много от екологичните ограничения. За бившия магнат обаче ще е много трудно да прокара ново законодателство, за да отмени мерките на Обама, наложени и обявени едновременно с Канада.

„В партньорство с нашите съседи и съюзници от Канада, САЩ правят историческа стъпка в защита на арктическата екосистема“, заяви Обама в специално обръщение. Той подчерта, че трябва да се ограничи зависимостта от изкопаемите горива и да се води битка срещу климатичните промени.

Президентът се позовава на закон от 1953 г., който му дава право да обяви федералните води за защитени зони и да забрани проучванията за добив на петрол и газ там. От този закон са се възползвали още двама американски президенти -  Дуайт Айзенхауер и Бил Клинтън.

Решението има солидна законова база и не може да бъде отменено от следващия президент, подчерта висш представител на Белия дом.

Постоянната забрана за сондажи се отнася за крайбрежието на Аляска – над 50 млн. хектара, включително американските териториални води на Чукотско море и голяма част от морето Бофорт.

От своя страна Канада наложи постоянна забрана за всички нови сондажи за петрол и газ в канадските арктически води.

В Атлантическия океан Обама обяви 31 подводни каньона за защитени зони.

Тръмп многократно е изказвал съмнения за климатичните промени. Едно от първите му решения беше да назначи противник на Американската агенция по околната среда за неин шеф. Това ще е правосъдният министър на Оклахома Скот Пруит, който бе острието на юридическата битка срещу ограничаването на изхвърлянето на парникови газове от централите на въглища.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ