Обратно в завода: Как автоиндустрията ще пази служителите си

Обратно в завода: Как автоиндустрията ще пази служителите си

Обратно в завода: Как автоиндустрията ще пази служителите си

Със смекчаването на карантинните мерки автомобилната индустрия се завръща към нормалните си темпове на работа, за да редуцира загубите, предизвикани от пандемията от коронавируса.

Повечето от компаниите планират да възстановят производствения си капацитет до края на месеца, но за целта трябва да гарантират максимална защита на здравето на работниците си. Някои от тях вече подробно описаха как смятат да се случи това.

Audi

Съвместно със здравни експерти и индустриални инженери, ръководството на компанията е оценило работните места в заводите като безопасни за служителите, а тези, чиито позиции позволяват, ще могат да работят от вкъщи, за да се минимизира риска от инфекция.

На 29 април компанията отвори основната си фабрика в немския град Инглощат, като за да осигури защита на работниците, предостави медицински маски и раздели работните им места със завеси и паравани от плексиглас там, където не може да се осигури необходимата дистанция от 1.5 метра. Приблизително 1500 души вече са се върнали на работа.

Целта на Audi е да се върне към темповете на производство от преди кризата до края на месеца.

Toyota

Автомобилният производител започна поетапното рестартиране на предприятията си от 22 април. Служителите получават кратко ръководство, в което са описани новите изисквания във фабриките на компанията.

Магазините и работните места са обозначени с маркировка, така че за всеки да бъде осигурена необходимата социална дистанция, включително и в почивките. Ресторантите ще останат затворени, като се моли служителите да носят храна от вкъщи. Периодично се доставят маски и предпазно облекло, инсталирани са и диспенсъри с дезинфектант.

Всички срещи ще се провеждат с кратка продължителност и в малки групи на необходимата дистанция.

Там, където е възможно, вратите ще бъдат оставяни отворени, а където не е – се препоръчва те да се отварят единствено с лакът. Всички пространства ще се почистват периодично.

Ford

Компанията отваря фабриките си от 4 май, като за целта въведе стандарти за социална дистанция сред служителите. Най-важното правило за служителите е носенето на предварително подсигурените медицински маски, лично производство. За някои от работните позиции поставянето на шлем също е задължително.

При влизане в сградите ще се проверява температурата на всеки работник, както и дали облеклото му е в съответствие с наложените рестрикции. Преди това всички трябва да преминат и през процес на самооценка, за да се уточни здравословното им състояние. Служителите ще получат също маски за еднократна употреба, които да използват извън работното си място, както и термометър.

Volkswagen

В началото на седмицата марката отвори най-големия завод за коли в света, този във Волфсбург, с което върна обратно на работа 8 хил. души. Очаква се да бъдат произведени 1400 нови автомобила до края на седмицата.

Препоръчва се на всички работници да следят телесната си температура ежедневно, а когато пристигнат на работните си места, да стоят в очертанията, които им осигуряват дистанция от 1.5 метра, както и да ги дезинфекцират в допълнително предоставеното за целта време. Задължително е носенето на маски, а за по-голяма защита компанията предоставя мобилни паравани от плексиглас.

Периодично през деня ще се почистват всички помещения. Всички превантивни мерки са описани в ръководство за служители.

Fiat Chrysler

На 9 април компанията обяви, че е подписала споразумение с италианските профсъюзи, според което трябва да осигури максимални предпазни мерки за нормалното функциониране на заводите си. Тази седмица те вече са подготвени за работа и в понеделник започна поетапното им отваряне.

Ежедневно се почистват всички сгради, в близост до работните места са инсталирани диспенсъри с препарати за ръце и облекло, допълнителна информация за заболяването се разпространява чрез билборди, видео монитори и брошури.

Всички получават комплекти с медицински маски и ръкавици, както и очила. Подсигурени са защитни материали и за периода, в който служителите пътуват от и до работа. Хората, които пристигат в заводите, задължително преминават преглед от медицински екип.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ