Партньорът на Burger King в Русия отказва да прекрати дейността си

Партньорът на Burger King в Русия отказва да прекрати дейността си

Американската верига за бързо хранене Burger King съобщи, че ще продаде своя 15-процентов дял в руския си бизнес, но обясни, че не може законно да спре операциите в страната веднага, предаде Си Ен Би Си.

Собственикът на веригата Restaurant Brands International съобщи миналата седмица, че преустановява корпоративната поддържка за над 800-те си ресторанта в Русия в отговор на продължаващата атака на Кремъл срещу Украйна. Това означава, че компанията няма да одобрява допълните по-нататъшни инвестиции или разширяване на руския пазар, както и че поставя на пауза своите операции, маркетинг и доставки в страната.

Международният президент на компанията Дейвид Шиър изложи в отворено писмо до служителите в четвъртък, че структурата на руския бизнес на компанията пречи на способността на RBI да затвори ресторантите в страната – нещо, което направиха някои от нейните конкуренти.

„Искаме ли незабавно да спрем всички операции на Burger King в Русия? Да, искаме. Можем ли да го направим днес? Не, не можем", каза Шиър.

Burger King навлезе на пазара в Русия чрез съвместно предприятие с бизнесмена Александър Колобов, Investment Capital Ukraine и VTB Capital, която бе засегната от санкциите на САЩ като филиал на голяма руска банка.

Шиър каза, че веригата се е свързала с Колобов, който е отговорен за ежедневните операции и надзора на руските локации, и е „изискала спирането на дейността на ресторант Burger King в Русия“. Колобов отказа.

Burger King притежава 15% дял в съвместното предприятие и нито един от партньорите няма мажоритарен дял. Според Шиър, Burger King не може незабавно да затвори бизнеса сам.

„Няма законови клаузи, които да ни позволяват едностранно да променим договора или да позволи на някой от партньорите да се откаже или напълно да отмени споразумението“, каза Шиър.

Шиър каза, че е започнала процеса по деинвестиция  в съвместното предприятие, но добави, че това ще отнеме известно време поради условията на споразумението.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ