По-малко германски компании са ползвали съкратено работно време през август

По-малко германски компании са ползвали съкратено работно време през август

През август делът на компаниите на непълно работно време е намалял в почти всички отрасли на икономиката на Герамния, въпреки все още големият им общ брой. Това посочи експертът по пазара на труда на немския институт Ifo Себастиан Линк. 

Схемата за съкратено работно време, известна още като Kurzarbeit, позволява на работодателите да прехвърлят служители си на по-малко на брой работни часове или дори да не работят, като съществена част от разходите за това се покриват от държавата, пише БНР. 

През август 53% от промишлените фирми са със съкратено работно време спрямо 57% през юли, показват резултати от последното ежемесечно проучване на водещия немски институт. 

Сред доставчиците на услуги през август 33% от компаниите все още работят на непълно работно време след 39% през юли. В търговията делът пада от 31% до 26 на сто. В строителството едва 7 процента от компаниите са работили на непълно работно време през август след 11% през юли. 

Огромни разлики обаче се крият за обобщените данни за основните икономически сектори. Това е особено очевидно при доставчиците на услуги. Въпреки че средната стойност на фирмите с непълно работно време е бил през август само 33%, цели 88% от туристическите агенции и туроператорите са функционирали при съкратено работно време. 

През август имаше много малко компании на непълно работно време в сферата на недвижимите имоти и жилищата - едва 4,2%, както и при доставчиците на информационни услуги - едва 2,8 на сто. 

Подобно е смесената ситуацията и в промишлеността: средният процент на фирми със съкратено работно време е бил 53 на сто. Въпреки това през август цели 80% от компаниите, произвеждащи метали, са продължиили да работят на непълно работно време. Това важи за 67% от производителите на облекло и за 67% от производителите на метални изделия. В автомобилната индустрия този дял е бил 65%, в химическата индустрия е бил 34%,  а при хранителните производители - 14% и във фармацевтичната индустрия едва 4 на сто. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ