Потребители съдят Daimler. Искат компенсация за „Дизелгейт“

Потребители съдят Daimler. Искат компенсация за „Дизелгейт“

Потребители съдят Daimler. Искат компенсация за „Дизелгейт“

Най-голямата германска група за защита на потребителите заведе дело срещу производителя на автомобили Daimler, което би улеснило собствениците на Mercedes да получат обезщетения заради скандала с манипулации за отделяните от автомобили количества дизелови емисии, добил популярност като „Дизелгейт“.

Делото е заведено от групата VZBV в съда в Щутгарт, където е и централата на Daimler, пише ДПА.

По-рано германският орган за лицензиране на превозни средства - KBA, установи, че стотици хиляди коли с дизелов двигател, произведени от Daimler, използват недопустима технология за отработените газове, което принуди концерна да изтегли множество автомобили за преоборудване.

„Тези, които може да са били засегнати, ще получат сигурност дали Daimler AG умишлено е инсталирала незаконни устройства за повреда в няколко модела превозни средства“, коментира Клаус Мюлер, ръководител на VZBV, цитиран от „Ройтерс“. По думите му обвинението ще внесе яснота сред засегнатите от „Дизелгейт“ собственици на коли.

От Daimler заявиха, че считат спора за неоснователен. Същевременно от VZBV калкулират, че общо 254 хил. автомобили с марка Mercedes са били изтеглени от германския пазар заради скандалния случая.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ