Няма да се пипат борда и курса на лева, гарантира Борисов

Няма да се пипат борда и курса на лева, гарантира Борисов

Няма да се пипат борда и курса на лева, гарантира Борисов

Няма да се повишават цените, след като България влезе в Еврозоната. Това каза премиерът Бойко Борисов на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството в София. "Ще влизаме там с този курс, който е днес. Валутният борд също няма да падне", обеща той.

Министър-председателят добави, че се полагат всички усилия в края на април България да влезе в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз. Според Борисов това ще даде гаранции, че повече няма да фалират банки в страната ни. Той допълни, че това означава, че повече България няма да бъде поставена под риск.

"Това означава, че ще участваме във вземането на решения", заяви още Борисов.

"Искаме сивият сектор да излезе на светло.", коментира премиерът по повод масовото недоволство срещу наредбата на НАП, изискваща промяна на софтуера на касовите апарати и готвеният утре национален протест с искане да бъде отложена. "Целта на тази наредба /H-18/ е такава", отбеляза премиерът. Според него, когато държавата тръгне да не изпълнява своите функции, изведнъж става проблем. "Ако изтеглим наредбата, ще кажете, че държавата не изпълнява функциите си", добави Борисов.

Навсякъде в Европа се предоставят касови бележки, докато в България се крият оборотите. В същото време се иска да се развива инфраструктурата, дори държавата да плати самолетните билети на туристите и чартърите, посочи още премиерът и подчерта, че настоява тези, които не искат наредбата да влезе в сила, да кажат публично какво им пречи.

Той даде за пример, че Гърция е наложила още една такса на магистралата до Солун. Въпреки това всички българи си плащат, докато в България още не може да се въведе ТОЛ системата. "Сиреч, тука трябва да е без пари. В Сърбия може да си платим, в Гърция може да си платим, но тук не може, защото държавата ни е длъжна", заяви Борисов.

В единия случай се отчита голям дял на сивия сектор, докато в другия се налагат правила. Според него правилата не се харесват, защото по този начин онлайн ще се осветли оборотът. При проверките на данъчните се оказва, че едни сървъри са в Макао, други в Шанхай. "Ето това искаме да хванем, за да може да има повече пари за пенсии, за доходи и всичко останало", изтъкна премиерът Борисов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ