Превозвачи против създаването на Българска автомобилна камара

Превозвачи против създаването на Българска автомобилна камара

Превозвачи против създаването на Българска автомобилна камара

Представители на превозвачески фирми се обявиха против приемането на закон за Българската автомобилна камара, с който тя да изземе функциите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Законопроектът няма да реши проблемите със сивата икономика в бранша, незаконните превозвачи и ще доведе до несигурност на пътниците, коментира Петър Захариев, представител на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ).

Корупцията също няма да бъде преодоляна, а ще се превърне от "държавна" в "частна" корупция, посочи той. Катастрофално ще падне услугата "превоз на пътници", а работата на превозвачите няма да стане по прозрачна и по-успешна. В законопроекта за създаването на Транспортна камара се създава голяма неефективна структура, която няма как да контролира сама себе си, посочи Захариев, цитиран от БТА.

Членството в Камарата ще е задължително и е свързано с такси и членски внос, но не дава права на членовете. Веднъж избран, Управителният съвет на Камарата може да стане практически несменяем, а останалите членове не могат да влияят върху неговата работа, каза още Захариев. Проектозаконът ще съсипе окончателно бранша, смята той.

Кузман Вълев, председател на УС на Корпорация на автомобилните превозвачи обяви, че ако законът бъде приет, превозвачите ще организират протестни действия. На 14 юни фирмите няма да превозват пътници от 14:00 до 15:30 часа, ако законопроектът не бъде изтеглен, уточниха от бранша. На 25 юни фирмите ще организират протест в София, ако общината им разреши, съобщиха още те.

Законопроектът е лобистки, не отговоря на интересите на бранша и ще приватизира държавната корупция при издаване на лицензиите на транспортните фирми, каза Магдалена Милтенова от БССИТ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ