Проф. Джулио Сапели:Ситуацията на икономии става взривоопасна в Италия

Проф. Джулио Сапели:Ситуацията на икономии става взривоопасна в Италия

Проф. Джулио Сапели:Ситуацията на икономии става взривоопасна в Италия

Не дефицитът, а реториката по налагането на икономии създава трудната ситуация в Италия. А отговорността за нея - в политиките и мерките, не е на Италия. Това заяви пряко от Италия в специално телефонно интервю за предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria проф. Джулио Сапели, икономист и преподавател по история на икономиката в университета в Милано. Сапели бе сред спряганите за министър-предстател на Италия. Той определи състоянието на икономии в страната като бедствено положение.

"Италия е в трудна ситуация на икономии и в едно бедствено положение. Нямаме възможност с такъв голям дълг за възстановяване и строителство на инфраструктура. Това създава трудности за производството, за промишлеността, за трудовата заетост, която е на ниво от 2008 – 2009 година. Липсват сериозни инвестиции", категоричен бе Сапели.

Пред водещия на „В развитие“ Делян Петришки професорът подчерта, че отговорността за икономическата ситуация, която създава различия за Севера и Юга и е взривоопасна поради увеличаването на бедността, не е проблем, създаден от самата Италия. Друг фактор, който Сапели изтъква за икономическото положение, в което се оказва страната, е вътрешнополитически - разнопосочната политика на правителството и отсъствие на единство около най-сериозните държавни приоритети.

"Това е много странно правителство, защото имаме движение, което е бунтовническо, анархическо – говорим за движението Пет звезди, а от другата страна е Лигата, която представлява буржоазията на Севера – малките предприятия и работещите хора там", обясни той.

Според него бедността е голяма и в двата края на страната, а предизвикателство за правителството се оказва намирането на единна и печеливша посока. Новият подход на управлението, проблемът с бюджета в коалицията, където е вероятно да победи компонентът за икономии, увеличават съществуващото разделение - на алтернативи в икономическата политика, заяви още за Bloomberg TV Bulgaria Сапели.

Той определи създаването на нови работни места като необходимото решение както за Севера, така и за Юга. Сапели коментира и политиката на ЕС като основен фактор в проблемите на страната:

Смятам, че ЕС е едно истинско бедствие, той не е възможно да се промени. В него има една напълно бедствена ситуация, която не е демократична, защото Европейският парламент, след Европейската комисия, имат най-голяма власт. Говорим за технократско, бюрократско управление, това са милиони служители в Европа. Трябва да имаме повече национално представяне на държаните, отколкото на самата Европа", заяви още Сапели.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ