Прогноза: Пшеницата ще поскъпне заради дъждовното лято

Прогноза: Пшеницата ще поскъпне заради дъждовното лято

Прогноза: Пшеницата ще поскъпне заради дъждовното лято

Експерти очакват тежките климатични условия тази година да вдигнат цената на пшеницата до 350 лева за тон, предаде БНР.  Според прогнозите ще бъдат прибрани около 5,5 млн. тона зърно.

Климатичните условия тази година опровергаха очакванията за високи добиви и за качествена пшеница, коментира Антонина Белопитова от Софийската стокова борса пред националното радио. В сравнение с миналата година, увеличението на цената е с 10% и ще продължи да расте през следващите месеци, допълва тя. Очаквам повишение, но не в рамките, които наблюдавахме през 2007-2008 година, когато цената на пшеницата стигна до 400 лева на тон. Когато се движи около 300-320 до 350, не смятам, че е някакъв феномен и някаква аномалия", каза тя.

Дъждовното лято се е отразило на качеството на реколтата особено в източната част на България. Зърнопроизводителите от този край са принудени да продават хлебна пшеница като фуражна, което е вид загуба, тъй като цената на хлебната пшеница е с около 10-15 процента по-висока. Цената се движи около 300 - 320 лева за тон - цена, предлагана без ДДС, пояснява Белопитова.  "Очаквам повишение, но не в рамките, които наблюдавахме през 2007-2008 година, когато цената на пшеницата стигна до 400 лева на тон. Когато се движи около 300-320 до 350, не смятам, че е някакъв феномен и някаква аномалия", обобщи тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ