Растежът в Еврозоната за второто тримесечие надхвърли очакваното

Растежът в Еврозоната за второто тримесечие надхвърли очакваното

Растежът в Еврозоната за второто тримесечие надхвърли очакваното

Растежът на икономиката на Еврозоната е бил по-висок от очакваното през второто тримесечие, което е признак, че последиците от световното търговско напрежение може да се усетят едва по-късно през годината, съобщи Ройтерс, като цитира публикуваните днес данни на Евростат.

Икономиката на валутния съюз е нараснала с 0,4 на сто, докато при първите обявени данни в края на юли оценката бе за растеж от 0,3 процента. Оценката за икономическия растеж на ЕС е останала без промяна - 0,4 на сто, предаде БТА.

Евростат преразглежда към повишение и растежа на Еврозоната на годишна основа от 2,1 на сто до 2,2 процента, колкото е бил и в целия Европейски съюз.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха растежът във валутния съюз на тримесечна основа да е 0,3 процента, а на годишна 2,1 на сто.

Евростат отчита забавяне на икономическия растеж на България от 0,9 процента през първото тримесечие на годината до 0,8 на сто през второто тримесечие, се посочва на сайта на европейската статистическа служба.

На годишна основа икономическият растеж на България през второто тримесечие е бил 3,4 процента спрямо 3,6 на сто през първото тримесечие.

Преразгледаните данни на Евростат за Еврозоната са публикувани, след като Германия, най-голямата европейска икономика, отчете по-добър от очакваното растеж от 0,5 на сто за второто тримесечие благодарение на потреблението и държавните разходи, което може да е признак на промяна в германския икономически модел, базиран на износа.

В отделно съобщение обаче Евростат посочва, че промишленото производство през юни в Еврозоната бележи спад от 0,7 процента на месечна основа, докато анкетираните икономисти очакваха спад от 0,4 на сто.

Германското промишлено производство е спаднало с 0,6 процента през юни след растеж от 2,4 на сто през май, уточни Евростат.

В ЕС призводството е спаднало с 0,4 на сто. България обаче отчита растеж от 1 процент.

За спада на производството като цяло принос има понижението от 2,9 процента при производството на капиталови стоки като машини, което е признак, че компаниите се подготвят за забавяне на растежа през идните месеци.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ