Ресторантьорите поискаха предвидими правила за затваряне на обектите

Ресторантьорите поискаха предвидими правила за затваряне на обектите

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява в своя позиция за ясни мерки и правила, при които се затварят хотели, заведения и ресторанти или се ограничава тяхната дейност.

Позицията идва след като в петък и събота бяха взети решения за затваряне на барове и нощни заведения в София, Шумен, Перник и други градове в страната, а ресторантите вече може да работят само до 22 ч. Тези разпоредби влизат в сила само 24 часа след одобряването от местните извънредни щабове.

„За да има предвидимост за бизнеса, макар и в условията на глобална пандемия и динамично-променяща се обстановка, според нас е необходимо да се приемат ясни правила за действие, така че инвеститорите и работещите в туризма да не бъдат "изненадвани в последния момент" с решения, заради които търпят финансови загуби“, се казва в позицията.

„Ние сме категорични, че дори и мерките, които се предприемат към момента да са правилните от здравна гледна точка, те противоречат на логиката и йерархията в държавата“, смятат от БХРА.

Настоява се кабинетът и здравните власти да излязат с позиция при колко положителни теста и направени за какъв период от време ще се ограничава работата на заведения и хотели, както и при колко положителни теста ще се възобновява работата на тези обекти. По този начин, браншът ще може да планира своята дейност, а не със заповеди в петък вечер да се ограничава работата на бизнеси, които вече са инвестирали в наем на персонал, оркестри, организиране на събития и други, допълват от БХРА.

Те предлагат мерки, които доказано работят както в ЕС, така и в Русия, Турция и други страни. На първо място самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари да работят поне до 24:00 ч. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време.

В местата за настаняване, ако капацитетът в заведенията е по-голям от броя на местата в хотела, те да бъдат задължени да работят с 50 на сто от него.

В случай, че се обслужват единствено гости на хотела, тогава заведенията да нямат подобно ограничение. Да се създаде единен портал, на който да се качват сигнали за неспазване на мерките, настояват от БХРА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ