Роснефт изпревари Бритиш Петролиум по пазарна капитализация

Роснефт изпревари Бритиш Петролиум по пазарна капитализация

Роснефт изпревари Бритиш Петролиум по пазарна капитализация

Пазарната капитализация на руския енергиен гигант Роснефт превиши 75,3 милиарда долара по време на днешната борсова търговия. Така руската компания надмина китайската Синопек с капитализация от 74,2 милиарда долара и британската Бритиш петролиум със 74,3 милиарда долара, според данни, цитирани от ТАСС. Цената на акция на Роснефт на Московската борса достигна исторически максимум, като надхвърли 528 рубли. На Лондонската фондова борса глобалните депозитарни разписки достигнаха 7,15 долара за акция. Предишната рекордна стойност на котировките на Роснефт беше регистрирана на 21 януари 2021 година - 524,8 рубли за акция, предаде БТА.

На вчерашната среща с президента на Русия Владимир Путин шефът на Роснефт Игор Сечин съобщи, че компанията, която е единствената сред петролните корпорации, която вече публикува данни за миналата година, е регистрирала печалба.

Според международните стандарти за финансово отчитане Роснефт е с чиста печалба от 147 милиарда рубли в края на 2020 година. Освен това компанията възнамерява да похарчи 50 процента от печалбата си за дивиденти. Интересът към акциите на Роснефт може да е подхранван и от еветуалното влизане на нови партньори в проекта на компанията като Восток ойл, отбелязаха експерти на Джей Пи Морган (JPMorgan) и Ренесанс капитал

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
Apple представи първите си очила за смесена реалност
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици