Саудитски консорциум купи английския отбор „Нюкасъл“

Саудитски консорциум купи английския отбор „Нюкасъл“

Саудитски консорциум купи английския отбор „Нюкасъл“

След 18-месечни преговори консорциум, ръководен от Фонда за публични инвестиции (PIF) в Саудитска Арабия, откупи английския футболен отбор „Нюкасъл Юнайтед“ за 300 млн. паунда.

Последната пречка бе преодоляна в петък, когато Висшата лига получи правно обвързващи уверения от саудитското кралство, че то няма да контролира 128-годишния футболен клуб, пише CNBC.

Покупката слага край на ерата на британския бизнесмен Майк Ашли, който притежаваше тима в продължение на 14 години. Сега саудитският консорциум ще получи 80% от собствеността. 10% са за разработчиците на имоти Саймън и Дейвид Рубен, а останалите 10% принадлежат на PCP Capital Partners на британския инвеститор Аманда Ставели.

Близо 15 хил. фенове се събраха пред стадион „Сейнт Джеймс Парк“ снощи, за да отбележат събитието, докато организации за правата на човека остро критикуваха решението Висшата лига да приеме сделката.

През 2020 г. консорциумът не можа да докаже достатъчно разделение със саудитската държава, ръководена от принца Мохамед бин Салман. Друга бариера също бе отстранена вчера – подадена жалба от телевизия в Катар, притежаваща правата за излъчване на Висшата лига в Близкия изток. Спортният канал beIN Sport поиска Саудитска Арабия да отмени своята 4-годишна забрана за излъчване. Желанието му бе уважено.

„Нюкасъл“ не е печелил голям трофей от 1969 г. насам. Аманда Ставели и синът на Дейвид Рубен ще бъдат директори, а Ясир ал-Румаян, който ръководи PIF, ще стане председател на борда, пише „Гардиън“.

Проблемите с човешките права

Заминаването на Ашли е дълго чакано от феновете, които вярват, че той е опустошил представянето и репутацията на отбора. Това на означава, че няма спорове около новата собственост.

Саудитска Арабия е позната с проблемите с правата на човека и ръководенето на бомбардировъчна кампания над Йемен, определена от ООН като една от най-тежките хуманитарни кризи в света.

Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ призова Висшата лига да даде приоритет на въпросите за правата на човека. „Откакто за първи път се заговори за тази сделка, ние казахме, че тя представлява ясен опит на саудитските власти да измият ужасяващите постижения в областта на правата на човека с блясъка на футбола от най-висок клас“, коментира Саша Дешмух, изпълнителен директор на организацията във Великобритания.

Не е ясно дали феновете имат особен проблем с новите собственици, но публикации до момента предполагат, че с нетърпение очакват инвеститори с дълбоки джобове, които да възстановят тима.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ