Очаквано - по-ниска производителност на труда през второто тримесечие

Очаквано - по-ниска производителност на труда през второто тримесечие

Очаквано - по-ниска производителност на труда през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает в България намалява с 5,6% през второто тримесечие в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Заетите лица в икономиката са 3 511,7 хил., а общият брой отработени часове - 1 358,1 милиона.

Структурата на заетостта по икономически сектори през второто тримесечие на 2020 г. спрямо съответното тримесечие на 2019 г. показва увеличение на относителния дял на аграрния сектор.

[[{"fid":"359980","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":483,"width":879,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

На едно заето лице се падат 7 800,9 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 20,2 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през второто тримесечие на 2020 г. намалява реално с 4,9%, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 2,8% за същия период.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2020 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 7 772,4 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 19,9 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7 130,9 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 18,6 лв. от текущия обем на показателя.

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1 340,7 лв. БДС на един зает и 3,4 лв. за един отработен човекочас.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ