Virgin Galactic поскъпна с над 800 млн. долара след полета на Брансън

Virgin Galactic поскъпна с над 800 млн. долара след полета на Брансън

Virgin Galactic поскъпна с над 800 млн. долара след полета на Брансън

Полетът на Ричард Брансън до Космоса изстреля инвеститорите във Virgin Galactic до нови висоти, предаде Блумърг.

Акциите на компанията за космически туризъм скочиха рязко в търговията преди отваряне на борсите в САЩ, задминавайки най-високата  рекордния връх за книжата на фирмата, достигнат през февруари. В един момент акциите бяха поскъпнали с 22%, като към 5:25 часа нюйоркско време (13:45 часа българско време), те бяха поскъпнали със 7,1%, което се равнява  841 млн. долара, добавени към пазарната капитализация на Virgin Galactic.

В неделя 70-годишният милиардер и пет служители на Virgin Galactic осъществиха тестов полет на повече от 50 мили (81 км) надморска височина. Успехът на мисията поставя в нова светлина планът на компанията да изпрати  първите си клиенти в Космоса през следващата година. По-рано от компанията заявиха, че ще подновят продажбите на билети след тестовите полети през лютото, като мениджър във Virgin споделиха, че цените ще бъдат по-високи 250 хил. – сумата, която досега около 600 души са платили за резервацията за полет с компанията.

От началото на годината до петък акциите на компанията на Ричард Брансън се удвоиха, достигайки пазарна оценка от 11,8 млрд. долара.

Суборбиталния полет на Брансън е знаков момент за бъдещето на космическия туризъм, като той се състоя само девет дни преди очаквания полет на основателят на Amazon Джеф Безос с ракетата New Shepherd на неговата компания Blue Origin.

Макар че тези полети ще бъдат достъпни за малък брой супер богати клиенти, те разкриват ново измерение на развиващата разрастващата се частна космическа индустрия, като от SpaceX на Илон Мъск дори планират полети до Международната космическа станция.

Брансън, който основава Virgin Galactic през 2004 г., заяви след полета, че споменът за гледката към Земята от Космоса ще остане винаги с него.

„Никога не бих могъл да я опиша подобаващо. Неописуемо красива е“, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ