Световната активност в областта на сливанията и придобиванията достигна рекорден връх през 2021 г.

Световната активност в областта на сливанията и придобиванията достигна рекорден връх през 2021 г.

Световната активност в областта на сливанията и придобиванията достигна рекорден връх през 2021 г.

Глобалната активност в областта на сливанията и придобиванията (M&A) достигна исторически връх през 2021 г., задминавайки значително поставения преди близо 15 години рекорд на фона на изобилието от капитал и високи пазарни оценки, предаде Ройтерс.

Стойността на глобалната M&A дейност премина прага от 5 трлн. долара за първи път в историята, като стойността на сделките до 16 декември нарасна с цели 63% спрямо 2020 г. до 5,63 трлн. долара, сочат данни на Dеаlоgіс. Предходният бе поставен през 2007 г. - преди началото на световната финансова криза, когато общата стойност на сливанията и придобиванията бе 4,42 трлн. долара.

„Корпоративните баланси са в изключително добро състояние, като само в САЩ те седят върху 2 трлн. долара в брой. Освен това имат и достъп до капитал при рекордно ниски цени“, коментира Крис Руп, който оглавява  M&A отдела на JP Morgan за Северна Америка.

Технологиите и здравеопазването, които обикновено представляват най-големия дял от пазара на сливания и придобивания, запазиха лидерските си позиции и през 2021 г. Този резултат се дължи отчасти на натрупаното търсене от миналата годна, когато темпото на M&A активност падна до три-годишно дъно заради финансовите последици от пандемията от COVID-19.

Компаниите се втурнаха да набират средства от предлагания на акции или облигации, големите корпорации се възползваха от процъфтяващите пазари на акции, за да използват собствените си книжа като валута за придобиване, докато финансовите спонсори нахлуха в публично регистрираните компании.

Освен това, стабилните корпоративни печалби и добрата цялостна икономическа перспектива дадоха на главните изпълнителни директори увереността да преследват големи, трансформиращи сделки.

Общият обем на сделките в Съединените щати почти сее утроил през 2021 г., достигайки стойност от 2,61 трлн. долара, посочват от Dealogic. Активността по сключване на сделки в Европа е нараснала с 47% до стойност от 1,26 трлн. долара. В Азиатско-тихоокеанския регион ръстът е от 37% до 1,27 тлрн. Долара.

„Макар че трансграничната активност от страна на Китай е скромна, корпорации от други азиатски страни се втурнаха да купуват глобални активи. Очакваме тази тенденция да продължи, особено за сделки в Европа и Съединените щати“, коментра Рагав Малия, глобален заместник-председател на инвестиционното банкиране в Goldman Sachs.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ