Toshiba продава бизнеса си с чипове

Toshiba продава бизнеса си с чипове

Toshiba продава бизнеса си с чипове

Акционерите на Toshiba се примириха и днес дадоха зелена светлина на продажбата на едно "бижу" от фамилията - подразделението за чипове памет Toshiba Memory. Целта е да бъде решен проблемът с платежоспособността на затруднения японския промишлен конгломерат, съобщи Франс прес.

Преди гласуването главният изпълнителен директор Сатоши Цунакава се извини на акционерите за продажбата на филиала. "Дълбоко съжаляваме, че причиняваме проблеми и безпокойство", каза той, като се поклони дълбоко.

Този бизнес, който досега осигуряваше една четвърт от продажбите на групата, трябва да бъде продаден за около 2 трилиона йени (15 милиарда евро) на консорциум, начело с американския инвестиционен фонд Bain Capital и включващ още американските технологични гиганти Apple и Dell, както и втория по големина южнокорейски производител на чипове SK Hynix.

Цунакава потвърди днес, че сделката ще приключи до края на март догодина и така ще може да бъде вписана във финансовата 2017/18 година, приключваща на 31 март.

Финансовите проблеми за Toshoba дойдоха след фалита на дъщерното дружество Westinghouse. Това доведе до загуби в размер на 950 млрд. йени (8,3 млрд. долара) за финансовата година, която приключи в края на март.

Toshiba придоби Westinghouse през 2006 година с много фанфари, превръщайки ядрената енергия във важна част от своята бизнес стратегия, припомня Асошиейтед прес.

След аварията в АЕЦ "Фукушима-1" през март 2011 година Toshiba обаче започна да изпитва затруднения заради отказа от строителството на нови атомни обекти в Япония и спад на поръчките в чужбина. Кризата се задълбочи, след като през 2015 година подразделението Westinghouse придоби американската компания за ядрени реактори CB&I Stone & Webster. Свързаните с това разходи нараснаха в пъти след приключване на сделката в сравнение с предварителните оценки, което доведе до мащабни загуби.

През февруари Toshiba обяви, че предвижда рекордно отписване на активи за 712,5 милиарда йени (6,2 милиарда долара) в бизнеса с ядрена енергия в САЩ. След това бе принудена да отложи два пъти - веднъж през февруари и веднъж през март - публикуването на тримесечните резултати заради "натиск" в Westinghouse около изкупуването.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ