Тръмп планира да отложи митата за автомобили от ЕС с шест месеца

Тръмп планира да отложи митата за автомобили от ЕС с шест месеца

Тръмп планира да отложи митата за автомобили от ЕС с шест месеца

Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да отложи въвеждането на мита върху автомобили от Евросъюза с половин година. Това съобщи в. "Политико", позовавайки се на свои източници от администрацията на САЩ, предаде Ройтерс.

Изданието припомня, че според започната процедура за обсъждане на възможностите дали да бъдат наложени мита върху вноса на автомобили от ЕС, президентът е длъжен до 14 ноември да обяви дали те ще се прилагат или ще бъдат отложени. Според всекидневника Тръмп ще отложи въвеждането на митата с шест месеца.

През май държавният глава на САЩ обяви, че министерството на търговията е установило, че вносът на американски автомобили и резервни части от ЕС е заплаха за националната сигурност на САЩ. По този повод президентът възложи на постоянния търговски представител на страната Робърт Лайтхайзър да преговаря по търговското споразумение ес Брюксел и да му докладва за резултатите след 180 дни. Този срок изтича в сряда. Преговорите с ЕС засега не са довели до резултати най-вече заради отказа на Евросъюза да обсъжда вноса на американска селскостопанска продукция, предава БТА.

Информираните източници от администрацията на САЩ уточняват, че решението да се отложи въвеждането на митата няма постоянен характер, уточнява "Политико". Белият дом отказа да коментира тази информация.

В началото на август Тръмп заяви, че САЩ продължават да обмислят възможността за въвеждане на мита за европейските вносни автомобили и че този въпрос не е отпаднал от дневния ред на преговорите между САЩ и ЕС.

През пролетта и лятото на миналата година Вашингтон и Брюксел въведоха взаимни мита за редица категории стоки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ