Тръмп поиска „силен долар”

Тръмп поиска „силен долар”

Тръмп поиска „силен долар”

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че иска "силен долар", предаде Франс прес. Тези негови думи противоречат на изказването на американския министър на финансите Стивън Мнучин на Световния икономически форум (СИФ) в Давос. Коментарът на Тръмп повиши отново курса на долара, който спадна до тригодишно "дъно" след изявлението на Мнучин от сряда.

Курсът на американската валута "би трябвало да се основава на силата на страната, ние се справяме толкова добре, че страната ни отново става икономически силна" и най-сетне аз искам силен долар", каза Тръмп в интервю за американската телевизия Си Ен Би Си, което даде в Давос. Президентът на САЩ увери, че думите на финансовия министър са били "извадени от контекста".

След изявлението на Тръмп курсът на еврото спрямо долара, който по-рано днес премина символния праг от 1,25 за първи път от 2014 г., се понижи до 1,24, отбелязва Франс прес.

Агенцията припомня, че в сряда Мнучин каза, че "един по-слаб долар" е "добър (за Съединените щати)", тъй като благоприятства "търговията и (икономическите) възможности".

Тръмп каза още в интервюто, че Съединените щати ще останат в Транстихоокеанското партньорство (ТТП), ако американските преговарящи успеят да постигнат по-добро споразумение, предаде Асошиейтед прес.

Малко след като встъпи в длъжност през януари миналата година, президентът на САЩ изтегли страната от ТТП - договор за свободна търговия в Азиатско-тихоокеанския регион. Тръмп каза, че ще се стреми към индивидуални споразумения с отделните страни по ТТП, припомня АП.

Президентът на САЩ освен това се опитва да предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

Вчера бяха показани откъси от интервюто, което ще бъде излъчено днес.

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ