Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Втори глобален бранд на Нестле започва да се произвежда в София
От днес втора глобална марка на световния лидер в производството на храни и напитки Нестле Груп започва да се произвежда в България.
С инвестиция от 19 милиона лева в близо 100 машини от най-ново поколение компанията започва производство в шоколадовата си фабрика в София на международния бранд - бонбоните “Смартис”. Популярните дражета в разноцветни капсули с шоколадова сърцевина са по рецептурна формула, която напълно отговарят на един от основните стандарти на мултинационалния бранд все повече да предлага качествени продукти за здравословен живот. В състава им се съдържа качествено какао с намалено количество захар и изцяло естествени оцветители, а опаковката им е от 100% рециклируема хартия. Продукцията от новите производствени линии в София е предназначена за 10 пазара, сред които Великобритания, Германия, Италия и Франция. Производственият капацитет е 188 броя опаковки на минута и 6 тона опаковане дневно.
“Днес даваме старт на едно историческо производство. Един ден, когато пак ще пътуваме повече и видим “Смартис” в тези рециклируеми хартиени опаковки в други държави, ще знаем, че се произвеждат в България”, отбеляза Нели Ангелова, директор “Комуникации” на компанията за югоизточния пазар.
Новата технология, чрез която са отворени нови 70 работни места, е с изцяло с автоматизирани процеси. Те ще произведат 2,3 милиона опаковки разноцветни шоколадови бонбони до края на годината. Производственият капацитет е 188 броя опаковки на минута и 6 тона опаковане дневно. Космическата скорост на производството е във фин синхрон с прецизното спазване на рецептурата на сладките бонбонки, която изисква поне седмица търпеливо следване на строго определени алгоритми и процеси: шоколадът за сърцевината на дражетата първо отлежава. След това се смесва със захарен сироп, а характерните весели цветове, създадени да провокират детското въображение на децата по света - зелен, червен, син, жълт, розов, виолетов, кафяв и оранжев (с вкус на портокал) се произвеждат за около два дни от изцяло естествени оцветители от натурални продукти - спирулина, шафран, малц, репичка, цвекло и куркума. Дори полирането им се извършва с естествен продукт - пчелен восък. Самото дражирането, което включва оцветяване и полиране на бонбоните, отнема 10 часа.
Производството е разположено на площ от над 4000 кв. м в шоколадовата фабрика в София, където от години се произвежда и друг глобален чбранд на Нестле - десертът “КитКат”, който оттук също тръгва към целия свят.
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.