Xiaomi изпревари най-големите доставчици на смартфони през юни

Xiaomi изпревари най-големите доставчици на смартфони през юни

Китайският производител на смартфони Xiaomi е продал повече мобилни устройства през месец юни от конкурентите си Samsung и Apple, предаде Си Ен Би Си, позовавайки се на данни на изследователската фирма Counterpoint.

През юни продажбите на смартфони на Xiaomi са нараснали с 26% в сравнение с предходния месец, което е донесло на компанията дял от 17,1% от световния пазар на смартфони. През същия месец Samsung и Apple са имали дял от съответно 15,7% и 14,3%.

За тримесечието, завършило през юни, Xiaomi се нарежда на второ място по-доставки на смартфони в света след Samsung.

Aнaлизaтopитe нa Соuntеrроіnt смятат, че тази тенденция може да е временна и че тя се дължи отчасти на нарастващия брой на заразените с COVID-19 във Виетнам, което е причинило производствени проблеми за Samsung през юни. Южнокорейската компания обърна внимание на проблема по време на финансовия си отчете за последното тримесечие и заяви, че очаква скоро производството да се завърне към нормалните си нива.

„След краха на Huawei, Xiaomi полага последователни и агресивни усилия, за да запълни празнотата, оставена от местния и конкурент“, коментира Туран Патак, директор на изследванията в Counterpoint. Той добави, че Xiaomi засилва позициите си в някои от традиционно силните пазари на Huawei като Китай, Европа, Близкия изток и Африка.

Според данни на Strategy Analytic, публикувани този месец, Xiaomi е била водещата марка смартфони в Европа от април до юни с 25-процентов пазарен дял. Компанията продължава да е лидер и в Индия, която е един от най-бързо разрастващите се пазари в света.

Макар че повечето устройства на Xiaomi са насочени към масовия пазар, китайския производител печели все по-голям дял и в сегмента на смартофните от висок клас, който е доминиран от Samsung и Apple.

Тази година компанията представи модела Мі 11 Ultrа c цeнa oт 5999 юана (928 долара), както и първия си сгаваем смартфон Mi Mix Fold за 9999 юана. 

Oчaĸвa ce следващата седмица Ѕаmѕung дa пpeдcтaви новата генерация на своите премиум модели, а Apple ще покаже новия iPhone през септември.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ