Южна Корея иска да ограничи задължителните комисиони на Apple и Google

Южна Корея иска да ограничи задължителните комисиони на Apple и Google

Парламентарна комисия в Южна Корея решава дали да препоръча изменение на закон, който може да ограничи Apple и Google да принуждават разработчиците да плащат комисиона за покупките в приложенията – първото подобно ограничение, предприето от по-голяма икономика, предаде „Ройтерс“.

Apple и Google срещат критики на глобално ниво заради задължаването на софтуерните разработчици в техните магазини за приложения да използват системите за плащане на технологичните гиганти, които начисляват комисиони до 30%. Така Apple и Google си осигуряват още финансови постъпления.

Според Apple законопроектът „ще изложи потребителите, които купуват дигитални стоки от други източници, на риск от измама“ и ще накърни доверието на потребителите в покупките в App Store, водейки до по-малко възможности за южнокорейските разработчици.

Уилсън Уайт, старши директор по публична политика в Google, коментира, че „прибързаният процес не позволи достатъчно анализ на отрицателното въздействие на това законодателство върху корейските потребители и разработчици на приложения“.

Експертите заявиха, че операторите на магазини за приложения могат да гарантират сигурност в платежни системи, различни от тяхната, като работят с разработчици и други компании.

„Google и Apple не са единствените, които могат да създадат сигурна система за плащане“, казва Лий Хуанг, преподавател по право в Корейския университет по право, специалист по правните въпроси, свързани с конкуренцията.

Други отбелязват, че Южна Корея има някои от най-стабилните правни защити в света при онлайн трансакциите и казват, че операторите на магазини за приложения трябва да предоставят разширени услуги, за да увеличат печалбите.

Въз основа на протоколи от парламента на страната изменението забранява на операторите на магазини за приложения с доминиращи пазарни позиции да налагат платежни системи на доставчици на съдържание.

След гласуването за изменение на Закона за далекосъобщителните бизнеси от парламентарната комисия поправката ще бъде гласувана окончателно и в парламента.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ