Заплаха: Средиземно море става море от пластмаса

Заплаха: Средиземно море става море от пластмаса

Заплаха: Средиземно море става море от пластмаса

Средиземно море е застрашено да стане "море от пластмаса", предупреди Световният фонд за дивата природа, който предложи серия от спасителни мерки срещу пластмасовите отпадъци, предадоха Франс прес и БТА.

Асоциацията представи доклад с обобщение на данните от научни изследвания, които пораждат тревога. 

В Средиземно море има рекордно ниво на микропластмаса - пластмасови частици, които са по-малки от 5 мм, тровят цялата хранителна верига и застрашават човешкото здраве.

Концентрацията на микропластмасата е почти четири пъти по-висока в Средиземно море, отколкото в "континентите" от пластмасови отпадъци, открити в океаните, подчертава Световният фонд за дивата природа.

За да се променят нещата, неправителствената организация пледира за международно обвързващо споразумение за  намаляване на пластмасовите отпадъци или за борба с изоставените във водата материали за риболов.

Световният фонд призовава за увеличаване на рециклирането и събирането на отпадъци в страните по крайбрежието на морето. Фондът настоява за забрана на всички полиетиленови торбички за еднократна употреба, както на север, така и на юг, и за забрана на добавянето на микропластмаса в козметичните продукти и почистващите препарати през 2025 г.

Промишлеността трябва да развие алтернативи на пластмасата, "които да могат да се рециклират или да се превръщат в компост", и да произвежда неща от възобновяеми материали, а не от петролни деривати, се казва в доклада. Туристическата индустрия трябва да избягва да използва пластмасови продукти за еднократна употреба като бутилки, торби, сламки или тапи.

Световният фонд призовава и за "лов на пластмаса" на ниво всеки отделен човек – хората да минат на дървени гребени и пинсети, на гъби от целулоза, на биоразграждащ се конец за зъби, на керамични съдове, стъклени бутилки, памучни кърпи или постелки за йога от бамбук.

Според фонда, ако хората спрат да хвърлят отпадъците където им падне, това също ще е принос за спасяването на Средиземно море.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ