Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Заведенията предлагат по-ниско ДДС за доставката на храна за вкъщи
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България предлагат данъчната ставка при доставка на храна за вкъщи да бъде изравнена с тази на ресторантьорските и кетъринг услуги. Идеята на браншовите организации е take away услугата също да бъде облагана с 9% ДДС, а не както е в момента с 20 на сто.
Предложението е изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова и финансовия министър Кирил Ананиев в рамките на обявената миналата седмица процедура за обществено обсъждане на поредна серия от промени в данъчното законодателство. В писмото си до премиера от БАЗ и СЗБ отбелязват, че намалението на данък добавена стойност за заведенията от 20 на 9% е срещнало масова подкрепа от бранша, като е дало възможност на почти 70% от заведенията да запазят цените си. В 10% от тях пък се наблюдава намаление.
Несправедливото третиране на ставката за ДДС върху консумацията на храна в заведение и доставката на храна до дома от същото заведение по два различни режима се приема негативно както от страна на бизнеса, така и на клиентите, обясняват от браншовите организации.
С приетите изрични забрани в Закона за ДДС за прилагането на намалена данъчна ставка при доставка на преработени храни за вкъщи, офиси и др., законодателят без обосновка е приел тази доставка за обикновена продажба на стока, а не за продажба на ресторантьорска услуга, каквато е в действителност. От БАЗ и СЗБ припомнят, че в двaнaдeceт cтpaни oт EC пpилaгaт дифepeнциpaни cтaвĸи зa pecтopaнтитe и ĸeтъpингa, като във вcичĸи cтpaни c дифepeнциpaн ДДC зa pecтopaнтьopитe ycлyгaтa „tаkе аwау” cъщo ce oблaгa c пo-ниcĸa cтaвĸa.
При извършване на справка в европейското законодателство и в частност разпоредбите, касаещи прилагането на намалена данъчна ставка в сектор туризъм и по-конкретно ресторантьорство, се установява, че масовата практика в страните членки на ЕС е да не се прилага по-висока данъчна ставка при доставки на храни за вкъщи. Тази услуга в общия случай се облага със същата данъчна ставка и дори в някои страни с по-ниска от тази, с която се облага ресторантьорският бранш като цяло. В Испания, Франция, Италия и Австрия – облагането е с 10 на сто ДДС при доставка на храна и за консумация на място; Холандия – облагане с 9 на сто; Унгария – с 5 на сто, и т.н.
По същност ресторантьорският продукт може да се определи като услуга, която се получава в резултат на човешкия труд и съвкупност от множество услуги, от който една малка част е приготвянето на храната. При доставка на тази храна до вкъщи съвкупността от елементи и човешки труд не е по-малка, а напротив - по-голяма. Ресторантьорската услуга, независимо дали е предоставена на място или е предоставена за вкъщи, е услуга. Мястото на ползване на услугата от ресторантьора или предприятието за кетъринг не може да я определя веднъж като услуга и втори път като стока, се казва още в съобщението на браншовите организации.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.