„Арсенал“ започва работа, но освобождава 2000 служители

„Арсенал“ започва работа, но освобождава 2000 служители

„Арсенал“ започва работа, но освобождава 2000 служители

Най-многочислената фирма в България, оръжейният завод „Арсенал“ обяви, че започва работа, след като на 16-ти март работата там бе спряна, за първи път в историята на фирмата. До 29 март целият персонал на дружеството ползва платен или неплатен отпуск като мярка срещу разпространението на заразата с коронавирус.

От 29 април обаче в „Арсенал“ започват масови съкращения. Уведомлението за планираната „оптимизация на персонала“ е изпратено вчера до Агенцията по заетостта и до Бюрото по труда в Казанлък, съобщи генералният директор на дружеството Николай Ибушев, цитиран от bTV. На този етап ще бъдат освободени 2000 от общо близо 9000 заети в оръжейницата. Според официалната информация, мярката е обсъдена със синдикатите.

От „Арсенал“ обясняват решението си с „изключително трудната и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци“. Заради пандемията от коронавирус и свързаните с нея значителни инвестиции в здравеопазването се „измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките“. Освен това, проблемите на трансграничните транспортни коридори бави доставките. Понижаването на международните цени за барел нефт дава своето пряко негативно отражение върху традионните купувачи на продукцията на „Арсенал“ и техните бюджети”, посочват още от дружеството.

По данни на оръжейния завод, са взети всички мерки за безопасността на работниците им. 

„Закупени са дезинфектант, маски, инсталирани са термовизионни камери по порталите, осигурени са изолатор и стаи по входните портали на дружеството. С помощта на Община Казанлък е подсигурен и допълнителен медицински персонал“, подчертават от ръководството на оръжейното предприятие.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ