Златото пак започна да поскъпва. Върна се над 2000 долара

Златото пак започна да поскъпва. Върна се над 2000 долара

Златото пак започна да поскъпва. Върна се над 2000 долара

Златото поскъпна обратно над нивото от $ 2000 за тройунция след подновена слабост на щатския долар спрямо останалите основни валути и по-ниска доходност на американските държавни облигации.

Цената му достигна 2010 долара за тройунция, като само в рамките на един ден поскъпна с 2,5%. Това е най-големият му еднодневен ръст за последните 4 месеца, предаде MartketWatch.

Основна движеща сила през последните дни обаче оказва информация от края на миналата седмица, че инвестиционният фонд Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е закупил голям пакет от акции на компанията Barrick Gold Corp - втората по големина минно-добивна компания за злато в света. Акциите на самата компания поскъпнаха 12% за 1 ден.

Подкрепа за възходящото движение на благородния метал оказва поевтиняването на долара към едномесечно дъно спрямо кошницата от останалите водещи валути, както и намаляващата доходността на ценните книжа на САЩ. Благородният метал по принцип се възползва от по-ниската доходност и от по-слабият долар, които правят златните кюлчета по-привлекателни за потребителите на други валути.

Масивните глобални финансови стимул за борба с пандемията Covid-19 подхранват опасенията за инфлация и за поевтиняване на щатския долар, което помогна на златото да поскъпне  с над 31% през настоящата година.

По-рано през август фючърсите на златото удариха рекорден ценови връх около $ 2080 за барел, след което последва прибиране на печалби и рязко поевтиняване към $ 1860, преди обаче да бъдат подновени покупките на благородния метал.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ