7 български ученици са пострадали при взрива в Болоня

7 български ученици са пострадали при взрива в Болоня

7 български ученици са пострадали при взрива в Болоня

Седем българчета са сред ранените при взрива на камиона-цистерна на магистрала край летището в Болоня по-рано днес. Те са ученици от професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров“ в Силистра и са се оказали в района на катастрофата. По-голямата част от тях са с леки наранявания, съобщиха от МВнР. Само едно от децата е с по-тежки наранявания в областта на краката. То е настанено в болница в Чезена. 

При инцидента загинаха най-малко трима души, а други 70 бяха ранени.

Младежите са част от група от общо 20 единайсетокласници от учебното заведение, които са на практически стаж в местна фирма в Италия. Групата се придружава от четирима преподаватели от училището, сред които няма пострадали. По информация от Регионалния инспекторат на образованието в Силистра, децата отивали пеша до близък магазин, който се оказал в района на тежкия инцидент  

По информация на директора на гимназията, която също пътува с групата, двама от учениците вече са изписани. По-късно тази вечер или утре сутрин се очаква да бъдат изписани още трима от учениците.

Почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини тази вечер ще посети болниците в района, където са настанени българските младежи заедно с преводач от български език, за да получи по-изчерпателна информация за състоянието на учениците. Състоянието им се следи и от консула ни в Милано. Установен е контакт с родителите на децата.

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти и службата на гражданска защита, както и с болничните заведения, в които са настанени пострадалите ученици.  Мисията ни е в готовност да окаже и необходимото съдействие на място. 

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на Генералното консулство: 00393337826043

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ