България

Политика

|

Общество

|

Петков: Само без страх от недосегаемите България наистина може да се промени

Петков: Само без страх от недосегаемите България наистина може да се промени

Действията на МВР вчера показват, че никой не е над закона в България. Това заяви премиерът Кирил Петков във видео обръщение във Фейсбук.

„Самият аз бях разпитван и дадох показания. В момента текат проверки от Европрокуратурата, но къде е българската прокуратура и дали най-накрая ще застане на страната на българския народ? Ще видим в следващите дни”, каза министър-председателят.

„Моята роля е да дам пълна свобода на всички органи да действат съгласно законовите им правомощия. Никой не трябва да изпитва страх от истината", добави Петков.

Той каза, че само без страх от недосегаемите България наистина може да се промени.

 

 

„Няма никаква репресия, нито политически натиск. Има съвсем нормални оперативно-следствени действия, които е извършило вчера МВР. Действията са в рамките на закона". Това каза пред bTV председателят на Народното събрание Никола Минчев в коментар за задържането на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

„Това е знак, че в България никой не трябва и не е над закона, и че в България има нулева толерантност към корупцията“, каза той в отговор на въпрос какъв знак към Европа е арестът на лидера на опозицията.

Той посочи, че не е бил информиран за акцията.

„Аз съм все пак представител на законодателната власт, докато това касае действията на изпълнителната, по конкретно на Министерството на вътрешните работи“, добави Минчев.

По неговите думи ГЕРБ са в правото си да сезират европейското политическо семейство, от което са част. „В България трябва да се спазват законите, никой не може да е над закона. Вярвам, че това е реакцията и принципната позиция на всички европейски партньори на България“, коментира той.

Минчев каза, че дали ще има намеса на Европейската прокуратура ще зависи от евентуалното обвинение към Борисов и другите задържани.

„Нямаше никаква показност при тези акции, нямаше показни действия, както сме виждали в предишни години, това трябва да отчетем и е добър знак“, посочи председателят на Народното събрание.

Минчев също така заяви, че не се предвижда изпращане на военна помощ за Украйна.

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ