България

Политика

|

Общество

|

Автобус се запали на АМ „Струма“, най-малко 45 души загинаха

Автобус се запали на АМ „Струма“, най-малко 45 души загинаха

Най-малко 45 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма", съобщи Нова телевизия, цитирана от БНР. Седем души са ранени и приети в болница.

Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония. Инцидентът е станал малко след 2 часа сутринта. От БТА съобщиха, че автобусът е изгорял напълно. На място все още има две пожарни коли и специална лаборатория на разследващите, видя репортер на БТА.

В автобуса е имало 52 души, от които двама водачи със северномакедонско гражданство и 50 пътници с албанско.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по магистралата в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки.

Автобусът е самокатастрофирал, възможни са две хипотези – пожар, вследствие на който възниква ПТП или пътно-транспортно произшествие, вследствие на което възниква пожар, поясни за БНР директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

„Автобусът е сложна машина. Като че ли има информация, че допълнителни резервоари е имало или туби с нафта. Най-вероятно е някаква техническа неизправност, ако е възникнало преди ПТП. Ако е от ПТП, е съвсем нормално предвид липсата на част от мантинелите, да е получено искрообразуване, вследствие на което се е запалил автобусът“, посочи още Николай Николов. 

Пред Нова телевизия македонският премиер Зоран Заев определи случилото се като голяма трагедия и потвърди, че сред загиналите има и деца.

Заев каза, че е бил информиран за катастрофата от служебния премиер Стефан Янев и президента Радев. Македонският премиер добави, че се подготвя да замине за България и да посети ранените, които са настанени в болница. Заедно с него ще пристигнат в България министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи и министърът на здравеопазването Венко Филипче.

"Нека да оставим разследващите да си свършат работата и тогава да коментираме. Към този момент единственото, което можем да кажем, че има една огромна трагедия. Използвам възможността да изкажа моите съчувствия, моите съболезнования към близките на загиналите. Надявам се да извлечем правилните поуки, за да не допускаме в бъдеще такива инциденти", каза премиерът Стефан Янев, който пристигна на мястото на катастрофата.

"Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на тази картина. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане там. Такова нещо аз не съм виждал досега. Хората са скупчени, хората са на въглен вътре и затова не можем да кажем нито колко са хората, нито кои са. Трябва да се идентифицират, което е много трудно", каза от своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ