България взема 511 млн. евро заем от ЕС

България взема 511 млн. евро заем от ЕС

България взема 511 млн. евро заем от ЕС

Българското правителство е одобрило проект на Споразумение за заем от Европейския съюз с максимална стойност от 511 млн. евро. Заемът е по програмата за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработицата при извънредни обстоятелства, известна като инструмента SURE. Споразумението подлежи на ратификация от парламента.

България отправи официално искане за този заем на 7 август, като парите ще бъдат насочени към запазването на работни места, както и за подкрепа на самостоятелно заетите лица.

Заемът трябва да се изплати за най-много 15 години. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца. По инструмента SURE страната ни пое задължение при поискване да предостави неотменими гаранции в размер до 107,5 млн. евро.  

През септември тази година България пласира успешно емисия облигации на обща стойност 2,5 млрд. евро.

Инструментът SURE е първият случай, в който ЕС се финансира чрез емитиране на облигации на международните капиталови пазари. Общата сума, която се очаква да се предостави е 90 млрд. евро, които ще бъдат насочени към 16 от страните-членки.  В края на октомври Еврокомисията пласира успешно първата емисия от облигации и така събра 17 млрд. евро. Емисията предизвика невиждан интерес сред инвеститорите, които предложиха 14 пъти повече от търсената сума.  

Най-много по инструмента SURE ще получат Италия 27 млрд. евро, Испания 21 млрд. евро, Белгия 7,8 млрд. евро. Унгария, Полша и Словения ще получат съответно  504 млн. евро, 11 млрд. евро и 1,1 млрд. евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ