Българският лекарски съюз с позиция по случая в Плевен

Българският лекарски съюз с позиция по случая в Плевен

Българският лекарски съюз с позиция по случая в Плевен

Българският лекарски съюз (БЛС) разпространи позиция във връзка със случая с починала родилка в плевенската Университетска болница, за който стана ясно преди дни. Съюзът се противопоставя на популяризиране на вменена, но недоказана вина, което е и основно правило в постановката и разбиранията на Европейския съд по правата на човека, обявиха от съсловната организация.

"Докато по създал се медицински проблем, не бъде извършено щателно разследване относно възможните причини за настъпилите последици, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана вина коментари", заявяват още от БЛС в позицията си, разпратена до медиите и цитирана от Дарик.

В писмото си от организацията изказват своите искрени съболезнования към близките на починалата пациентка.

"Лекарската гилдия е особено чувствителна към създаване на усещане за колективна вина. Дори и да са налице виновно извършени действия, не бива да забравяме, че вината винаги е индивидуална, а не обща, поради което е неприемливо укорът за допусната грешка да рефлектира върху цялото съсловие", изтъкват още от Съюза.

"Тиражирането на недостоверна информация, без доказателства и фактология, по особено чувствителна тема като майчиното и детско здраве, създава недоверие към българските медици и нагнетява допълнително напрежението сектора, компрометира лечебно-диагностичния процес и създава предпоставки за агресия у пациенти. Това носи единствено и само негатив за системата и обществото, и не е от полза за никого", отбелязват в позицията си лекарите.

Българският лекарски съюз заявява своята категорична готовност да съдейства по всички възможни начини на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО) и Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Плевен, органите, които са заети с проверките по случая, така че казусът да бъде своевременно разрешен и обществеността да бъде успокоена.

От ръководството на съсловната организация поясняват, че вярват, че "обществото ще успее да осъзнае, че лекарската професия е призвание и всички ангажирани с нея, се водят от принципа "Primum non nocere" (от лат. "На първо място: не вреди"). 

При доказан от компетентните органи пропуск от страна на медицинския екип на УМБАЛ „Георги Странски“-Плевен, Лекарският съюз своевременно ще предприеме позволените от Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина действия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ