Близо 50% от хората със социално-значими заболявания у нас не вземат редовно лекарствата си

Близо 50% от хората със социално-значими заболявания у нас не вземат редовно лекарствата си

Близо 50% от хората със социално-значими заболявания у нас не вземат редовно лекарствата си

Около 50 % от хората със социално-значими заболявания у нас като хипертония,сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболяния не вземат редовно предписаните им лекарства, най-вече по финансови причини по оценки на СЗО. Данните бяха изнесени на среща на Управителния съвет на БГ ФармА с журналисти.  Хората с такива заболявания у нас са най-голямата група, около 2 млн. души, а отпадането на близо  половината от тях от навременна терапия означава, че в рамките на 1 до 5 години ще стигнат до хоспитализация заради инфаркти и инсулти, където се налага да бъде приложено много по-скъпо струващо лечение като поставянето на стентове например, обясниха участниците в срещата.

Европейскте статистики са категорични - предотвратимата смъртност у нас от социално-значими заболявания е сред най-високите в Европа ,както сред мъжете и жените, посочи д-р Евгени Тасовски, изпълнителен директор на БГ ФармА. България е една от държавите с най-ниски обществени разходи за здраве в Европа, а в същото време размерът на преките плащания от пациенти е трикратно по-голям от този в ЕС – 48% у нас, при  15% средно за Европа. Средно около 8 млрд. лв. са нужни за нормално функциониране на здравната  система в България на този етап. Държавата осигурява около 51% от тези средства. Високият процент доплащане от страна на пациентите на практика компрометира идеята за достъпност до  качествена терапия, коментираха членовете на УС на БГ ФармА. А тя  трябва да е основа на здравеопазването, която включва както достъп до иновативни терапии, така и достъп до лечение  на най-масовите социално- значими заболявания. В момента е налице тежка диспропорция в осигуряването на равен достъп до здравеопазване, тъй като хората, нуждаещи се от иновативни терапии унас са около 250 хил., а тези със социално-значими заболявания като хипертония, мозъчна-съдова болест, сърдечно-съдови заболявания са около 2 млн. души. В Страните от ЕС лекарствата за тези заболявания се поемат от здравните каси като средният процент на реимбурсиране е 83. У нас той е 25, което води до високо доплащане от страна  на пациентите. Така се получава намален до липсващ достъп до лечение по финансови причини, особено на хората в пенсионна възраст. Решението е в рационална лекарствена политика, чрез която да се намали сегашният дисбаланс и да се осигури повече справедливост и наистина равен достъп до лечение на най-масовата група заболявания като се увеличи процентът на реимбурсиране лечението им, защото  това ще намали и разходите за болнично лечение, коментираха участниците в срещата.

Една от възможните мерки в тази посока е намаляване на ДДС-то за лекарствата, препоръчват от БГ ФармА.  В много страни от Европа ДДС-то за лекарства е сциално поносимо, а в някои дори е напълно премахнато. В съседна Румъния например, ДДС-то е 8-11%.

 Генеричната индустрия е лост в социалната политика на държавата да лекува всички свои пациенти по-ефективно и качествено и една от възприетите вече в много държави политика в това отношение е  100% реимбурсиране на референтния медикамент за всички социално-значими заболявания, посочиха от БГ ФармА. Биоподобните лекарства също са шанс за осигуряване на достъпно и качествено лечение за все повече  българи, посочи д-р Явор Костов, зам.председател на БГ ФармА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ