България

Политика

|

Общество

|

Борисов, Арнаудова и Горанов са преместени в 7 РПУ

Борисов, Арнаудова и Горанов са преместени в 7 РПУ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият директор на пресцентъра на Министерския съвет Севдалина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов, са в Седмо районно управление, съобщи БНР като се позова на свои източици. 

Управлението се намира близо до сградата на дирекцията на националната полиция, където се води разследването, по което тримата бяха задържани снощи. 

Днес трябва да стане ясно дали ще бъде удължено задържането им от прокурор или ще бъдат освободени.

От прокуратурата обявиха, че към 9 часа тази сутрин все още не разполагат с информация за извършените в условията на неотложност действия по разследванията. От държавното обвинение напомнят, че съгласно българското законодателство, при извършване на действия по разследване "по неотложност", протоколите следва да бъдат представени пред прокурор за одобрение. 

"В случай, че това бъде извършено, обществеността ще бъде информирана", уверяват от прокуратурата.

Все още няма и яснота и как ще продължи разследването по този случай, дали ще се води от европейската прокуратура или от българската, съобщи пред Нова телевизия говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Предо това тя обясни, че към настоящия момент в Прокуратурата не е постъпило нито уведомление от органите на МВР за образуване на досъдебно производство, нито протоколи от извършени действия по разследването по неотложност спрямо политически лица.

„Съгласно закона, разследващият орган следва да уведоми прокурора незабавно, не по-късно от 24 часа”, каза Милева.

„Вчера беше изпратено официално съобщение, че случаят касае 120 случая на европейската прокуратура в България. Компетентността да разследва би следвало да е на Европейската прокуратура”, допълни тя.

По думите й съгласно закона органите на досъдебното производство, могат да извършват действия на претърсване и изземване и без разрешение на съдия, като протоколът се представя на наблюдаващия прокурор, който го предоставя на съдията незабавно, но не по-късно от 24. „В момента очакваме уведомление от органите на МВР за образуване на досъдебно производство, както и да ни представят протоколите по извършените действия по разследването по неотложност”, каза Милева.

Милева допълни, че при срещата с европейския главен прокурор в четвъртък не са били коментирани подобни казуси.

„Срещата беше много позитивна, бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес”, каза Милева

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ