България

Политика

|

Общество

|

Офертата на САЩ за новите изтребител - 2-2,2 млрд. лв. Преговаряме, обяви Борисов

Офертата на САЩ за новите изтребител - 2-2,2 млрд. лв. Преговаряме, обяви Борисов

България и САЩ преговарят за покупката на изтребителите Ф-16 за Българските военновъздушни сили при цена от 2-2,2 милиарда лева. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет.

„Министерството на отбраната получи офертата от САЩ, обсъждат я, водят финални преговори“, поясни той.

Премиерът уточни, че ако се стигне до подписването на договор, ще се осигурят средства от резерва, а парламентът ще се наложи да промени бюджета, защото сумата не е предвидена в сегашната рамка.

По повод партийните субсидии от един лев Борисов отбеляза, че решаването на въпроса се отлага с една седмица. „Правилно реагираха Обединени патриоти, сутринта ги чух всичките, събираме се на коалиционен съвет“, добави той. Премиерът допълни, че предложението за промяна е съобразено с резултатите от референдума по този въпрос.

„Длъжен съм да се съобразя с коалиционните партньори на базата на коалиционното споразумение. Ще забавим с една седмица решението. Ще отстоявам един лев. Ако партиите в Народното събрание вземат друго решение, това е демокрация, парламентарна република, могат да го правят“, посочи министър-председателят.

На въпрос дали възможностите за избор на Кристалина Георгиева за председател на Европейската комисия нарастват след снощния провал на преговорите в Европейския съвет, Борисов отговори, че шансовете на всички са еднакво малки към днешна дата.

„На тото не би трябвало да си играем, просто е несериозно“, добави премиерът по повод прогнозите кой ще оглави ЕК. “Факт е, че нито един от тримата водещи кандидати не получава мнозинство. Моето мнение е, че партията, победила на европейските избори, трябва да излъчи председател на ЕК. Излиза, че тези, които се бориха на изборите, получиха доверието на европейските десни, социалдемократи и либерали, само те не могат да участват в състезанието, а всеки друг може“, посочи той по повод снощните спорове на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

„Всички партии признават, че техният водещ кандидат не може да събере необходимата подкрепа, за да бъде гласуван в Европейския парламент. Цялата схема с водещите кандидати в момента не можа да проработи“, поясни Борисов пред български журналисти.

По въпроса с оттеглянето на Великобритания от ЕС премиерът предрече, че на следващите срещи на върха "ще стане още по-интересно". Той отбеляза, че Борис Джонсън възнамерява Великобритания да напусне без споразумение с ЕС, но с преходен срок. „Това е нонсенс, няма как да стане“, коментира Борисов. „За да има преходен период, трябва да има споразумение. И там в предизборната борба се говорят много работи - преди избори и след лов се лъже най-много“, обобщи министър-председателят.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ