Борисов и Заев отбелязват заедно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Борисов и Заев отбелязват заедно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Борисов и Заев отбелязват заедно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Премиерите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов ще отбележат 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград. Министър-председателите ще участват в церемонията по полагане на цветя и венци пред паметника на Гоце Делчев на площад "Македония" в града.

Честването съвпада с навършването на 1 година от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Република България и Република Македония в Скопие.

Двамата премиери ще участват в церемонията по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на площад "Македония" в Благоевград.

Тържественото честване на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, което е организирано от ВМРО, ще започне с отдаване на почит пред паметника на Тодор Александров и ще продължи с шествие, предвождано от евродепутата Ангел Джамбазки и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщава БНТ. 

2 август е и Националният празник на Република Македония.

Миналата година двамата премиери бяха заедно в църквата "Свети Спас" в Скопие, където се поклониха пред тленните останки на Гоце Делчев, пренесени там през 1946 година. Ден преди това беше подписан договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония.

Днешният ден е и официален празник на Кюстендил. Градът има голям принос в националноосвободителните борби на Македония.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ