Частна фирма получила достъп до електронната система на Летище-София

Частна фирма получила достъп до електронната система на Летище-София

Частна фирма получила достъп до електронната система на Летище-София

Спецзвеното “Антикорупция“ започна проверка на летище "София" по сигнал за предоставен достъп на частна фирма до информационната система на летището. Сигналът е постъпил до главния прокурор и в него се съобщава, че през февруари тази година, по силата на заповед на изпълнителния директор на „Летище София“ ЕАД, на частно търговско дружество са били предоставени пълни администраторски права по отношение на цялата информационна система на летището, става ясно от информация на официалния сайт на държавното обвинение.

На практика, така е бил предоставен неограничен достъп на въпросното дружество. По същото време се е провеждала процедура по предоставяне на Летище София на концесия. По данни в сигнала, предходен собственик на търговското дружество, получило този достъп в „Летище София“ ЕАД, е настоящ началник на кабинет на министър, съобщават от прокуратурата. От държавното обвинение засега запазват в тайна името на фирмата и на споменатия предходен собственик.

Проверката до този момент е установила, че такава заповед действително е била издадена и е действала, но не е била подписана лично от изпълнителния директор на „Летище София“ ЕАД, а от друго длъжностно лице. Липсва договор между „Летище София“ ЕАД и частното търговско дружество и назначената проверка трябва да установи причинитее, поради които то е получило пълни администраторски права до информационните масиви на летището, както и какви са ползваните данни.

Прокурори от Специализираното звено "Антикорупция" извършват лична проверка по сигнала, а по част от поставените въпроси е възложено извършване на проверка и на ДАНС, уточняват от държавното обвинение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ