ДАНС иска бърз достъп до масивите на просветното министерство. Ще следи за вербуване на студенти от терористични групировки

ДАНС иска бърз достъп до масивите на просветното министерство. Ще следи за вербуване на студенти от терористични групировки

ДАНС да има непрекъснат достъп до информационните фондове на МОН чрез защитена връзка, предвижда проектоинструкция, която предстои да бъде обсъдена от правителството, съобщава в. "24 часа". Причината за готвеното осъвременяване на кореспонденцията между двете ведоства са данни на службите, че терористични групировки все повече ще се пробват да вербуват деца и студенти за терористични атаки. Именно това е целта на бързия достъп до масивите, пояснява изданието.

Целта на промяната е да се осъвремени и ускори кореспонденцията между ДАНС и МОН. Ако инструкцията бъде приета от правителството, където ще влезе след месец обществено обсъждане, ДАНС ще получи непрекъснат достъп в реално време до масиви, до които в момента може да стига след бавни бюрократични процедури за с размяна на кореспонденция между институциите, което би могло да има фатални последствия, когато става дума за тероризъм.

По данни на Евростат, публикувани преди дни, през учебната 2017-2018 г. във висши учебни заведения в различни градове в България са учили студенти от 115 държави, а записването във вуз у нас е един от най-лесните начини за получаване на право на пребиваване в страната ни.

Според източници от службите немалък процент от тях са водени не от стремеж за получаване на добро образование, а от привилегиите на документа, даващ им право на пребиваване в държава от ЕС и всички произтичащи от това възможности, включително и свободно придвижване в страните от ЕС.

Във фондовете на МОН се съдържа информация за учебните заведения в чужбина, откъдето тези студенти идват. Възможно е агентите от ДАНС да попаднат на студент у нас, който е бил съученик на известен терорист, пише "24 часа".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ