Договорено при президента: Националният интерес с приоритет при преговорите за членство на Северна Македония в ЕС

Договорено при президента: Националният интерес с приоритет при преговорите за членство на Северна Македония в ЕС

Договорено при президента: Националният интерес с приоритет при преговорите за членство на Северна Македония в ЕС

Незабавно да започне работа по изготвянето на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес при стартиране на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС – това бе договорено на свиканата днес извънредна среща от президента Румен Радев с държавните и политически лидерие.

Приемането на Република Северна Македония в НАТО и Европейския съюз е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното и устойчиво  развитие и просперитета на Югоизточна Европа. България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическата перспектива на Република Северна Македония. Нека не забравяме, че ние първи признахме независимостта на тази страна, заяви Радев след срещата.

После припомни, че водено от именно тези принципни съображения, българското правителство инициира подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който се очакваше да реши наслоените с десетилетия проблеми в нашите отношения и да даде импулс и нова перспектива в развитието на тези отношения. „Липсата на конкретни условия, измерители и срокове в този договор доведе до драстичното изоставане в неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. Нещо повече – въпреки огромните усилия, положени от българската страна, Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси не постигна особени резултати, особено напоследък те са обезпокоителни.“, посочи президентът. Поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие, допълни той.

В този контекст, а и предвид очакваното още в средата на месец октомври решение за започване на преговори с Република Северна Македония от страна на ЕС, участниците в днешната среща са постигнали принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. „Тези изисквания и критерии следва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължително условие за приемане на Република Северна Македония в Европейския съюз. Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз. А също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от този преговорен процес и то с ясни измерители. Такава една позиция следва да бъде представена и българският парламент да бъде запознат с нея.“, заяви държавният глава.

Според него в изготвянето на такава позиция трябва да се обърне особено внимание на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи и паметни плочи, както и на позициите на обществените медии. „Постигането на европейско добросъседство трябва да бъде основният критерии за успешен преговорен процес. Важно е да се очертаят и така наречените „червени линии“, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета. Трябва  предварително да бъдат поставени открити условия, при неизпълнението на които да може да не се дава ход на следващи етапи от преговорния процес. Това трябва да бъде заложено в самото начало при даване на старта на преговорния процес на Република Северна Македония.“, отбеляза Радев. Според него подобна открита, коректна и конструктивна позиция ще бъде не само в защита на българския национален интерес, но ще бъде от полза и за Европейския съюз, „защото няма да допусне внасянето на междусъседски проблеми в европейското семейство и ще покаже зрелостта и отговорността на България за стабилността на съюза.“ Ще бъде от полза най-вече и за самата Република Северна Македония, защото ще внесе ясно европейски критерии и устойчивост на процеса на европейското приобщаване, каза в заключение Радев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ