Европейските лидери в София (снимки)

Европейските лидери в София (снимки)

Европейските лидери в София (снимки)

Всички държавни ръководители на страните от Европейския съюз се стекоха в София за безпрецедентна за страната ни среща на върха между Европа и лидерите на Западните Балкани.

Срещата е сочена за "корона" в българското европредседателство. 

Всички участници са съгласували и приели декларацията от нея, която дава старт на проекти за транспортна, енергийна и цифрова свързаност.

Преди срещата днес, снощи европейските лидери се събраха за т.нар. "неформална вечеря" в София Тех Парк и разговаряха до късно след полунощ. Българският премиер Бойко Борисов ги посрещна като домакин. Снимки от мястото отразяват събитието, на което присъстваха германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Тереза Мей.

Основните теми, обсъждани на неформалната среща снощи, са били оставането в ядрената сделка и пълната подкрепа за ЕК при търговските преговори със САЩ. Това посочи днес пред bTV външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева. 

"Ако не бяха успели да постигнат съгласие, се създаваше предпоставка за допълнителна дестабилизация в региона. Лидерите останаха единни и решиха, че Европа ще остане в сделката, докато Иран продължава да я изпълнява. До момента няма доказателства след 11 доклада, че Иран не изпълнява сделката", подчерта тя.

Темите са от глобалния дневен ред и мястото на Европа в него, а върху това влияят излизането на САЩ от споразумението за ядреното оръжие с Иран, което ЕС смята, че трябва да бъде запазенo като договореност, докато Иран го спазва, и наложените мита на европейски суровини от Вашингтон.

Третата тема, предвидена за обсъждане, е свързана с дигитализацията на ЕС и създаването на европейски суперкомпютър. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ