България

Политика

|

Общество

|

Главният прокурор Иван Гешев поиска сигналът срещу него да бъде оповестен

Главният прокурор Иван Гешев поиска сигналът срещу него да бъде оповестен

С писмо до ВСС главният прокурор Иван Гешев поиска сигналът срещу него заради който по-рано днес служебният правосъден министър обяви, че предлага да бъде отстранен, да бъдат публикувани.

От прокуратурата информираха, че Гешев е поискал да бъдат оповестени и всички 108е страници, приложени към сигнала.

По-рано днес служебният правосъден министър Янаки Стоилов заяви, че свиква заседание на ВСС на 22 юли заради сигнал срещу Иван Гешев. Пред журналисти той обясни, че преди два дни при него постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.

В сигнала имало данни за действия и бездействия на главния прокурор, които накърняват престижа на съдебната власт, затова и Стоилов предлага на съдебния съвет да започне процедура по освобождаване на Гешев. 

Предложението на Стоилов вече е внесено във ВСС и ще е точка 1 в предстоящия пленум на колегията на 22 юли.

След искането на Гешев, ВСС публикува докладната записка на Стоилов, както и сигналът, пратен до него от Бойко Рашков, който се състои от 11 основни страници и други 97 страници с приложения. Основните случаи, на които се базира искането за стартиране на процедура за отстраняването на Гешев са mубликувани от прокуратурата СРС-та на разговор между президента Радев и командващия ВВС ген. Стойков, разговорите на Васил Божков с бившия депутат Александър Паунов, задържането на президентските съветници Илия Милушев и Пламен Узунов, огласяването на данни от мобилния телефон на Узунов и данни от незавършени дела - например срещу братя Бобокови, а също и акцията на прокуратурата в президенството миналата година, след която започнаха протестите миналото лято. 

Сигналът, публикуван от ВСС можете да прочетете тук

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ