България

Политика

|

Общество

|

Икономист: В криза запазването на заетостта е по-важно от нивото на доходите

Икономист: В криза запазването на заетостта е по-важно от нивото на доходите

Във времена на криза е по-добре приоритетът да се насочи към това как да не загубим много работни места в следващите месеци. Това заяви главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в интервю за БНР. Според него в такива периоди нивото на заплащането не е толкова спешен въпрос за разрешаване.

 „Там, където имаме висока безработица, ниско квалифицирани хора, там където няма достатъчно инвестиции – там обичайно възнагражденията са доста ниски и те отговарят на такава структура на икономиката, която не създава висока добавена стойност. За тези хора стои въпросът дали да са безработни, или е по-добре да получават една макар и по-ниска заплата“, обясни Богданов.  Според него държавата трябва да въведе механизъм с обективни критерии, на базата на които да се извършват промените в минималната заплата у нас. „Това трябва да е своеобразен автоматизъм в определяне на минималната заплата. Той да е базиран на обективни критерии и да отчита по-дългосрочните тенденции за догонване на доходите в по-развитите европейски страни, а и същевременно да има връзка с производителността на труда и, разбира се, да има „спирачки“ за повишаване разходите за труд“, обясни Богданов.

Той припомни, че през последните години заплащането у нас расте по-бързо, отколкото в повечето европейски държави. „Само за 4 г. имаме около 43% повишаване на разходите за труд“, добави той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ