България

Политика

|

Общество

|

Ивайло Мирчев пита двама министри за иззетите 200 хил. биткойна

Ивайло Мирчев пита двама министри за иззетите 200 хил. биткойна

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ е поискал от двама министри детайлна информация за иззетите през 2017 г. общо 200 хил. биткойна по време на операцията „ПРАТКА/ВИРУС“. Това съобщи самият той с публикация в социалната мрежа Facebook.

Депутатът пита образувано ли е досъдебно производство, внесен ли е обвинителен акт в съда, колко точно биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, както и къде се съхраняват и могат ли разследващите органи да се разпореждат с тях. Въпросите са изпратени до вътрешния министър Бойко Рашков и до министъра на електронното управление Божидар Божанов.

„Целта ми е да се внесе повече яснота къде се намира конфискуваната… виртуална валута, кой има (е имал) достъп до нея, каква е ролята на прокуратурата и най-важното – къде са парите“, написа Ивайло Мирчев и допълни, че срокът за отговор от министрите е 7 дни.

Доклад на борсата за криптовалути Kraken, публикуван по-рано през януари, посочи България като държава, притежаваща 213 519 биткойна, което например е в пъти повече от известните 1391 биткойна на Ел Салвадор, която през 2021-ва стана първата държава, одобрила виртуалната валута като законно платежно средство.

През май 2017 г. властите у нас са иззели над 200 хил. броя от дигиталната монета при задържането на общо 23-ма българи. В края на същата година Coindesk изчислява, че при цена на един биткойн от 15 524 долара общата стойност на иззетата криптовалута към онзи момент е 3,3 млрд. долара. За сравнение по времето, когато е извършено конфискуването, стойността им е била около половин милиард долара.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ