България

Политика

|

Общество

|

Кирил Петков: Търсим най-подходящия момент за евакуиране на българските кораби в Украйна

Кирил Петков: Търсим най-подходящия момент за евакуиране на българските кораби в Украйна

Правителството няма да предприема евакуация на екипажите на двата български кораба, които са блокирани в Украйна, докато ситуацията не предполага безопасното ѝ провеждане. Това заяви премиерът Кирил Петков в своя профил във Facebook на искането на близки на моряците на "Царевна", който е блокиран в обсадения Мариупол, за незабавна евакуация.

"Хората са подложени на постоянни звуци от изстрели, гърмежи, в последните дни военните действия се прехвърлиха и на пристанището. Корабът е вече с щети, от няколко дни има пукнати стъкла, има дупки по самия обков на кораба и други щети, за които хората не могат да сигнализират, защото се крият в машинното отделение", каза Катерина Димова, съпругата на един от моряците.

Според Петков обаче "от седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Екипажите имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са". Той допълни, че като премиер има задължение да осигури извеждането на тези хора по безопасен начин.

"Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна. Всичко друго е грозен ПР“, е позицията на министър-председателя във Фейсбук.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ