Май 2020 - слънце и градушки

Май 2020 - слънце и градушки

Май 2020 - слънце и градушки

Май започва със слънчево и топло време, но в началото на следващата седмица от северозапад ще проникне по-студен въздух. Температурите ще са по-ниски от обичайните за това време на годината. Максималните ще бъдат от 15 до 20 градуса. Ще има условия и за краткотрайни валежи. Хладно ще се задържи и на Гергьовден, с валежи главно в Централна и Източна България.

Като цяло тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19°, но ще има и дни, в които градусите ще скочат до летни стойности, до 30 градуса на места. Най-топло се очаква да бъде времето в края на първото и второто десетдневие, сочи месечната прогноза на Националния институт по хидрология и метеорология.

Първото десетдневие 

През първите дни от месеца температурите относително ще се понижат. Облачността ще е по-често значителна, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна. На много места в страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.  В средата на периода се очаква подобрение на времето и затопляне.

Второто десетдневие

През повечето дни от второто десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над планинските райони с развитие на купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Към 17-18-ти май се очаква през страната да премине студен атмосферен фронт, на много места ще има краткотрайни, временно интензивни, валежи, гръмотевични бури и градушки.

Третото десетдневие

Времето ще е по-лабилно, температурите ще се понижат и през повечето дни ще бъдат по-ниски от обичайните. Въздушната маса над страната ще е неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ