Милен Велчев: „Пазарът няма да позволи спекула при преминаването от лев към евро“

Милен Велчев: „Пазарът няма да позволи спекула при преминаването от лев към евро“

Милен Велчев: „Пазарът няма да позволи спекула при преминаването от лев към евро“

Според бившият министър на финансите в правителството на НДСВ Милен Велчев пазарът няма да позволи спекулацията  при преминаване от лев към евро, макар че недобросъвестни търговци винаги ще има, но затова има и държавни органи, които да следят.

"Всеки българин е свикнал с еврото и не е нужен дълъг период за адаптиране. Спекулирането с цените е възможно и сега, и след приемането на еврото, аз съм скептик, че цените рязко ще се вдигнат след приемането на еврото", това каза той по Нова тв.

Относно кредитите Велчев е убеден, че след приемането на еврото няма да пострадат нито кредитополучателите, нито банките.

"Влизането в Еврозоната е поставяне на цел, но това не е императив и различните управления на страната може да имат различно отношение към нея. Някое може да реши да забави влизането", отбеляза бившият финансов министър.

Според него възстановяването от икономическата криза, вследствие нан пандемията, не се развива толкова бързо, колкото се е очаквало и това ще продължи.

"Когато икономиката е в спад, финансовият министър няма право постоянно да казва "не". Двамата финансови министри на България през последните месеци могат да бъдат поздравени за действията си", категоричен бе Велчев.

Но той е убеден, че намаляването на ДДС за определени стоки е било грешка, защото след изтичането на срока ще има натиск намалената ставка да продължи да действа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ