МЗХГ отчита значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци
Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието.
Внасяме предимно от Полша, Румъния, Гърция и Турция, а завишените стойности на вноса имат своето обяснение, според представители от бранша, предаде bTV.
„Проблемът в цените е свързан с производството. През последните 20 години производството на плодове и зеленчуци у нас драстично намаля. Даже мога да кажа и критично и ако продължаваме в този дух, в близките 10 години няма да имаме родно производство”, коментира Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Организацията на българските производители на плодове и зеленчуци. Тази година купуваме най-вече домати от Полша, Италия, Гърция и Македония. Тяхната цена е по-ниска за сметка на българския розов домат.
На пазара в Монтана доматите вървят между 2 и 5 лева. „Нашите данни сочат, че България е нетен вносител на плодове и зеленчуци и средно годишно 80-90% от плодовете и зеленчуците у нас са внос”, поясни Чавдар Маринов. Причината за лошата реколта, според бранша, са юнските дъждове и по-малкото слънчеви дни през лятото. Според прогнозите чушките за есенната зимнина достигнат около 2,50 лв. за килограм на дребно. Тази година добивите на пипера са добри, но лукът внасяме от Турция. По-високата цена на родното производство се дължи на ниското субсидиране, обясняват от бранша на производителите.
По данни на Земеделското министерство сме внесли с 2000 тона повече пресни зеленчуци през 2018 г. спрямо предходната. Въпреки това цените и на българските, и на вносните са високи. Производителите и търговците се оплакват, че вносът подбива пазара. При плодовете също се отчита завишен внос, най-вече на дини, пъпеши и грозде. Друг любим плод като ябълките пристигат и от Македония, Сърбия и Гърция. Кайсиите и прасковите, които слагаме на трапезата си през лятото, също са предимно внос заради измръзването на плодните дръвчета през юни. Официалните данни сочат, че пресните плодове, внесени у нас, са с 20 000 тона повече в сравнение с 2017 г.
Според д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните обаче по-важният въпрос е какво е качеството на вносните плодове и зеленчуци, които ядем. „Подбират се сортове, които са трайни и издържат на транспорт. Те не се отличават с добри хранително-вкусови качества. Неслучайно хората им казват, че са „дървени”, коментира Сергей Иванов. Има и големи количества плодове и зеленчуци, съдържащи пестициди.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
КЕВР утвърди по-висока цена на природния газ за ноември
Енергетика |Окончателно: Студентите платена форма на обучение ще имат право на стипендия
Общество |Караджов: Целта ни е до края на 2026 г. България да стане пълноправен член на ОИСР
България |620 евро ще е минималната заплата през 2026 г., реши Съветът за съвместно управление
Политика |Големите победители: Кои са финалистите в "Мениджър на годината 2025"?
Мениджър на годината 2025 |Белгия и Русия си размениха в социалните мрежи заплахи с унищожение
Свят |КНСБ заплашва с протести, ако в Бюджет 2026 минималната работна заплата остане 605 евро
Политика |Какво предлага Бюджет 2026 и защо не се хареса на никого?
Икономика |„Лукойл“ е получила оферта за закупуване на международните ѝ активи. Кой е купувачът?
Бизнес |Големите победители: Кои са финалистите в "Мениджър на годината 2025"?
Мениджър на годината 2025 |Между реалността и свръхестественото: Всеки трети у нас вярва в живот след смъртта, а две трети – в кармата
България |Нов революционен метод може да доведе до по-ранно откриване на болестта на Алцхаймер
Наука и Здраве |Тръмп намали митата върху вноса от Китай до 47% след „невероятната“ среща със Си
Икономика |ADVERTORIAL
Кредитните карти на Fibank вече предлагат разсрочване на вноски без оскъпяване
Интер Експо Център представя изцяло обновен конгресен етаж и модернизирани изложбени зали – ново ниво в организацията на събития у нас
Коментари
Няма въведени кометари.