Над 100 лекари заплашиха да напуснат във Видин

Над 100 лекари заплашиха да напуснат във Видин

Над 100 лекари заплашиха да напуснат във Видин

Над 100 човека от болницата във Видин се заканват да напуснат работа в резултат на методиката на министър Кирил Ананиев. Медиците от Северозапада протестират срещу предложението да се затварят отделения, като според тях това е посегателство върху здравните права на пациентите в бедните региони, предаде bTV.

В края на миналата седмица те подадоха колективна оставка – вид предупреждение, чийто краен срок е до септември. Освен тях, медиците във Враца също протестират.

 „Методиката на министър Ананиев може би ще проработи, но за големите софийски клиники и болници. Няма почва и не би била ефективна в нашите условия. Подкрепяме колегите от Враца, които са в същото положение като нас. Ние сме на един и същи хал, с единствената разлика, че ние сме с получили заплата за предходен месец, а врачаните не са получили даже и това”, коментира д-р Владислава Славова.

Заради критичната ситуация в здравеопазването в Северозапада, много от лекарите са принудени да работят на две места, а някои дори да се занимават с коренно странични дейности, като например работа на морето.

Закриването на болници продължава 30 години, това не е процес от днес. Така бившият здравен министър Мими Виткова коментира реформата на своя наследник Кирил Ананиев за преструктуриране на областните болници в Северозападна България.

„Това е тежка деградация на здравната система, която е в следствие на цялата политика в държавата. Когато рухне икономиката, социалните сфери са следствие на това рухване, а икономиката в този край отдавна е рухнала”, посочи тя.

Д-р Виткова допълни, че проблемът не е само в намаления брой на населението, но и в дефицита на лекари. Според бившия здравен министър д-р Радослав Гайдарски, не е рентабилно отделение да работи само с 2-3 лекари.

„Трябва да има подготовка на кадри, по-рано се произвеждаха кадри, които се насочваха към определена област. Държавата отделя огромни средства за подготовка на кадри и накрая заминават в чужбина”, допълни д-р Гайдарски.

По думите на д-р Гайдарски, в четвъртък Кирил Ананиев ще се срещне с всички директори на болници в Северозападна България. 

При закриване на отделенията ще настъпи хаос, категоричен е д-р Стойчо Кацаров от център за защита правата в здравеопазването. „Ако белодробните болести са във Видин, а АГ-то във Враца, като дойде родилка с пневмония – къде да я изпратя?”, каза още д-р Кацаров.

Той предложи областните болници да престанат да бъдат държавни и да се прехвърлят на общините. Според него хората на място са по-заинтересовани болниците да се управляват добре.

„Ние не трябва да слагаме болниците под общ знаменател. Болницата във Видин няма просрочени задължения или запори на сметки, докато тази във Враца има – това са различни ситуации”, уточни д-р Кацаров.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ